Kopí Úsvitu - Lapeni ve věži

Thanalos sevřel v kovové rukavici gobliní kompas a přimhouřil oči. Střelka se ještě chvilku bláznivě točila, pak začala opět ukazovat k nejbližší manové anomálii.
Spolehlivé jak goblin, kterému jste slíbili jen malou provizi ze zisku.
Zatajil dech a nasadil výraz profesionálního hráče pokeru, když se ohlédl po seržantce Eyře Ryzal, která držela hippogryfa ve vzduchu kousek od něj.

Hlavou mu zněla slova kapitánky Windsong, která řekla v Oblasti 52, když ten kompas a mapu donesl.
"Od této chvíle hovořte jen v thalassian, všichni," sykla a probodla ho očima, "kde jste to vzal, seržante? Tvrdili mi, že mapy a kompasy vykoupil poslední elfí turista před námi!"
"No... našel jsem ten kompas tam vzadu v dílně, ale měli bychom vypadnout, než si toho všimnou," mile se usmál a chtěl jí ho podat.
"Definujte 'našel', seržante," kapitánka k němu přistoupila tak blízko, že trochu couvl, "a schovejte tu zatracenou věc!"
Seržantka Eyra i Avianna si obě na chvilku zakryly tvář, zatímco jeho mladý bratranec se na něj zadíval jako na nejhoršího padoucha.
"Tys ho UKRADL?!" Thanael ho odsuzoval pohledem.
"Nemohl byste víc křičet?" zaprosil Faelin Darskun dusící se smíchy. "Ten goblin u brány vás patrně neslyšel."
"Prostě tam tak ležel... sám... nikomu nepatřil a smutně se díval," pokrčil Thanalos rameny, ale po dalším pohledu do kapitánčiny tváře polkl a nervózně se usmál.
Faelin si odkašlal a všichni zmlkli, když kolem prošla gobliní ochranka v tmavých brýlích, oblecích a s kulomety připravenými k palbě.
Aerin Windsong počkala, až budou goblini z doslechu, pak kývla k bráně z kupeckého města.

Venku popadla seržanta za tabard a zavrčela:
"Okrást gobliny! Vím jen o jedné horší věci a tou je... dovolit jim, aby na to přišli! Za tuhle šaškárnu si vás vychutnám tak, že vám ohně Hellfire budou připadat jako přívětivé světlušky!" pustila ho a otočila se k ostatním: "Nástup! A teď poslouchejte, co budu muset udělat. A nebude se vám to líbit, slibuji."
"U Fetha," vydechl Thanalos a skryl kompas u opasku.

"Thanale?" seržantka Eyra se zadívala na kompas v jeho ruce, pak na něj, a vytrhla ho tak z myšlenek.
"Je to tudy," blafoval bez váhání, ačkoli z kompasu vyčetl absolutní prd.
Thanael se zavrtěl v sedle své wyverny, jako by na létání nebyl zvyklý a Avianna náhle ukázala do té fialové mlhy, před kterou je Faelin varoval.
Rýsovala se v ní silueta lidské věže. Čím blíže byli, tím více budov se vynořovalo ze zakletí fialového oparu... celá zpustlá vesnice, které dominovala věž mágů.
"Ta mlha bude problém, zdá se to být zbytkové záření po výbuchu té mana bomby... ten oblak kolem vsi mi brání vycítit magické aury na dálku. Takže i kdyby tu byli démoni, nemrtví, nebo kdo ví co... zjistím to příliš pozdě, abych vás varoval," prohlásil Faelin a vedl wyvernu blíž před věž.
Tou děsivou rozervanou krajinou se doopravdy něco pohybovalo: stíny a duše těch, co zde tehdy zemřeli, manové přízraky... a ještě něco, co s těmi přízraky snad bojovalo...
"Připravte se k boji," varovala Eyra a přistála s wyvernou na dohled od těch, které si pamatovali od Kil'Jaedenova trůnu. Elfové s felovou krví, kteří je už jednou napadli.
Tentokrát to vypadalo, že s sebou mají vůdce. Jeho dlouhé vlasy měly temně zelený odstín, na čele mu čněly dva rohy a ze zad černá křídla... při pohledu na jejich družinu zvedl ruku a skupina fel elfů se z okolí seběhla zpět k němu.
"Pět," poznamenal Faelin zklamaně, "to bude těžké," poukázal na obvyklou elfí férovku, kdy to byli oni, koho bylo pět... proti jednomu na druhé straně.
Jenže z mlh se vynořovali další felblood elfové, stavěli se před svého vůdce a jim do cesty.

Vtom zazněl jeho nabubřelý hlas:
"Vítejte, svědci mého triumfu... škoda, že nebudete žít tak dlouho, abyste si jej mohli užít!"
"Zdravím, s kým máme tu čest? A jakým právem myslíš, že rozhodneš o naší smrti?!" zavolala zpět Eyra.
Thanael Sunchaser ohnul dlouhé uši trochu nazad, jako by čekal ránu, nebo průšvih: "Ale to je přeci...-"
Vůdce fel elfů dál melodramaticky řval:
"Konec doby, kdy jsem byl ve všem druhý... já, Nael Dawnspear, získám Kopí Úsvitu a budu vládnout nepředstavitelnou mocí! Zabte je!" máchl pozvednutou rukou proti družině a fel elfí zabijáci proti nim vyrazili synchronizovaní jako jeden muž.
"Další šílený strýček? To tys na mne hodil tu vraždu?! Zabiju tě!" zařval Thanalos a vykryl první ránu, postavil se před oba hraničáře i mága. "Jen, co se k tobě dostanu, u Fetha!"
"Máš to pěknou rodinku," protáhl Faelin, v rukou se muzhmotnil stínový orb a Avianna i mladý Thanael popadli luky a založili šípy. Eyra se vrhla do boje dýkami.
Nael Dawnspear se pohrdavě usmál a odvrátil se ke schodům.
Zatímco je fel-elfové zaměstnávali bojem, on sám vykročil k mágské věži. Zaklonil hlavu a zadíval se nahoru na její nepřirozený náklon, pak se zasmál.

Nad nimi zašuměla černá křídla ohyzdné nemrtvé věci... snad kdysi gryfa či hippogryfa.
"Naeli, ty spratku!" ozvalo se hlubokým a dutým hlasem rytíře smrti.
Všichni bojující se na chvilku zastavili a ohlédli se k věži. Elf se sněhobílými vlasy a temnou plátovou zbrojí doskočil za záda elfa s rohy tak těžce, až se země zachvěla.
Eyra nevěřícně vykřikla:
"To je zase ten..."
"Dick Dickinson osobně!" dopověděl Faelin a Thanalos i Thanael se na něj oba nenávistně zadívali. Thanaela to stálo ránu do boku od jednoho z fel elfů.
Nael Dawnspear se pomalu otočil a zadíval na rytíře smrti, který tasil svůj obouručák. Fel-elfův ďábelský úsměv se ještě rozšířil.
"A hleďme, POSKOK," plivl rytíři smrti do tváře.
Thanalor Dawnspear setřel zelenou zářící slinu a jeho oči se rozsvítily chladně modrým svitem:
"Usmrkanče."

"Musíme se k nim dostat... Eyro?!" Thanalos Dawnspear se marně pokoušel ze sebe setřást fel elfy, stále byl někdo v cestě, stále pokračoval boj.
"Strýčku!" vykřikl Thanael Sunchaser a po další ráně klesl k zemi.

Zelená záře Naelových očí i prasklin v jeho kůži byla čím dál silnější. Jeho výraz cokoli, jen ne příčetný.
"Tobě kopí patřit nebude! Je moje... jen moje!" sevřel drápatou ruku v pěst a vyslal proti rytíři smrti plamenný orb. Thanalorův runový meč zazářil a kouzlo se odrazilo zpět na fel-elfa, který se dal do smíchu.
"Jakým právem asi? Já jsem prvorozený, nejsilnější a jediný pravý dědic, co ho nesl do boje! Kopí úsvitu je mé a jen mé! Nebude patřit zrůdě!" vykřikl Thanalor.

Faelin se soustředil na stínový štít kolem lukostřelců a zraněného Thanaela, i přesto křikl:
"A co uděláme pak? Oba jsou jistě silní a jeden je magor. A nebezpečný, jak ukázal. Nebylo by lepší počkat, až jeden padne, a dorazit toho, co přežije?"
"U Fetha, nejsem tu, abych vraždil svou rodinu!" Thanalos vykřikl a sťal hlavu jednomu z fel-elfů. "Chci jen chytit toho hajzla, co na mne hodil vraždu... živého!"
Faelin jen provrátil oči a zlomyslně podkopl nohu fel-elfovi, co se pokusil dostat Eyře za záda. Pak svůj stínový štít nechal vybuchnout.
Probírali se z omráčení po tlakové vlně, kterou expandující štít způsobil, a ačkoli nezranil ani jednoho z nich, felblood zabijáci byli mrtví.
Omámeně se otočili k věži, kde spolu bojovali Thanalor a Nael a častovali se urážkami. Mladý Thanael si za pomoci Avianny ošetřoval ránu na boku.

"Jsi jen poskok, vždy jsi dělal jen to, co ti pověděli. Já jsem svůj vlastní pán... i pán mnoha dalších!" křičel Nael a sesílal proti rytíři jedno kouzlo silnější než druhé, až je z té felové záře začaly štípat oči.
"Já, že jsem sluha? Celý život jsem dělal jen to, co mi říkali, a nic víc, ale teď budu ostatním říkat já, co mají dělat oni! Doby Pohromy jsou pryč! Jsem strážcem, který zajistí, že se Pohroma už nevrátí a Vznešené Království už nikdy nepadne! Neskolí mne čas, budu věčným obráncem, jak to mělo být! A to kopí... to kopí je dar, který použiji na obranu svého domova!" rytíř, jak se zdálo, ovládal svou vlastní magii, založenou na stínu a ledu. Jeho další kouzlo přimrazilo Naela na okamžik k zemi.
"A já ho hodlám využít pro větší slávu sin'dorei!" vřískl Nael.
Thanalor se na okamžik zastavil a neudeřil ho mečem, jak chtěl.
"Podívej se na sebe, co máš společného se sin'dorei?! Asi tolik, co teď já! Naeli, jakkoli jsem kvůli tobě seřezal každého, kdo ti ve Fairbreeze natrhl zadek za tvou drzost, ty doby jsou pryč. Nebudeš mi stát v cestě! Pošlu tě tam, kam patříš, felová zrůdo, odsud to nemáš ani tak daleko!" ukázal někam do Vířící prázdnoty.
"Nikdy jsi nepochopil, v čem je opravdová moc. Na kouzla jsi byl tupější, než já. Moc je v symbolech a to kopí je symbol-," Nael tasil od opasku zakřivený jednoruční meč sin'dorei.
"Symbol cti a odvahy, ano! Otec i já jsme zemřeli, aby ses mohl stát tímhle?! Šňupat fel?! Jak dobře, že to nevidí matka!"

Thanalos s mečem a dýkou v ruce vykročil blíž k těm dvěma kohoutům, Eyru a Faelina v patách.
"Strčte si to kopí někam! A oba jděte od sebe!"
"Áh, bastard je zde také," zamračil se rytíř smrti na seržanta Thanala a ten na něj udělal sprosté gesto vytrčeným levým prostředníkem.
Faelin se přihlásil jako správný šplh a ukázal na Thanaela, který s Avianninou pomocí vstal ze země.
"A nezapomeňte ještě na ustrašeného ufňukánka, který je zde také. Takže se sešla celá ta dokonalá rodina?"
V tu chvíli rohatý Nael vrazil meč do škvíry v rytířově zbroji a zabořil jej téměř po rukojeť. Thanalor vykřikl a ohnal se... jeho runová čepel podřízla felem zářící hrdlo.
Oba dva se ve stejný okamžik skáceli k zemi, jeden s chroptěním a druhý stačil ještě říci:
"A kur...," pak se mu z úst vyvalila černá krev a smísila se se zářivě zelenou krví jeho bratra, která se pomalu vsakovala do šedé hlíny.

Chvíli bylo ticho, než Thanalos vydechl.
"U Fetha...!"
"Takhle se to dělá mezi celebritami!" zajásal Faelin.
Thanalos s pohledem stále upřeným na oba strýce ucedil tu nejhorší nadávku v trpasličtině, kterou znal a Eyra, ačkoli mu nerozuměla, pochopila. Uklidil zbraně a nakopl nejbližší kámen.
"Nenadávej! Prohledejte je oba! Ihned!" řekla ostře.
"A jak asi očistím své jméno teď? Který z nich bude svědčit v Silvermoon?" snažil se ospravedlnit své výrazivo a jen tam naštvaně stál a zatínal pěsti, zatímco Thanael mlčel a paralyzován hrůzou stále nemohl přijmout to, co se stalo.

Faelin se zhostil rozkazu s úšklebkem na tváři a popěvkem tu dum ti dum... pomalu došel od jednoho k druhému a po svém tradičním zvyku pro jistotu oběma probodl hrudník, zatímco Avianna zakryla Thanaelovi oči.
"Faeline, vím, že to byli hajzlové, ale ty jsi stejný jako oni,"zavrčel Thanalos, zatímco mág vesele zabodával meč do mrtvol.
"Tak teď je alespoň méně zájemců o to kopí," řekla Eyra suše a začala mrtvé prohledávat sama. "Ale asi ještě ani jeden z nich nenašel nápovědu a ani to kopí... tedy, že by bylo tam?" zvedla pohled ke křivé věži.
Thanalos při zmínce o kopí jen stiskl rty a pokrčil rameny... Thanael dokulhal k oběma mrtvým a se slzami na tváři u nich klesl na kolena.
"Tak nač ještě čekáme?" optala se seržantka Eyra.
Thanalos chladně kývl ke vchodu do věže:
"Ty velíš."

Průběh eventu

Po noclehu a při snídani ve Falcon Watch, během které stihl Faelin v seržantově nepřítomnosti pourážet celou jeho rodinu včetně členů, se kterými se dosud neseznámil, a Eyra s Aviannou poskládat roztrhanou nápovědu do formy, ve které začínala dávat smysl, jim seržantův bratranec naznačil, že tuší, kdo mohl poslat ty fel elfy: prý měl ještě druhorozeného strýčka, který byl naposledy ve vojsku Prince Sunstridera ve válkách za Portálem. Léta o něm ale nikdo neslyšel... a nebyl ani při znovudobytí plošiny Sluneční Studnice a Quel'Danas.
Thanael Sunchaser přijal nabídku kapitána Brightspear, že může cestovat s nimi, pokud jim včas dodá důležité informace týkající se dění kolem Kopí Dawnspearů.

Ze slov hádanky také Falanthir poznal, že místo bude v Netherstorm, který se skládal ze sedmi velkých a tisíců menších "ostrovů" v Netheru. Faelina pak napadlo tam pátrat po aktivitách Prince Sunstridera, kterého pokládal za Krvavého Prince z hádanky. Dále odhadli, že hořící manou by možná mohly být míněny "mana hutě", ve kterých Princ zpracovával manu z okolí do podoby manových krystalů a článků. Kapitán Brigthspear, ačkoli vypadal, že ví i něco víc, odmítl o dalších záležitostech z minulosti hovořit a nařídil cestu přes Zangarmarsh do Netherstorm - i proto, že měli do pevnosti dovézt magické krystaly z toho místa, jak si objednali mágové Arcana. Cestou mohli pátrat po cíli hádanky. Přikázal jim držet se na dohled bodců hor z Blade's Edge a u gobliního mostu se dát na východ - nikdo se neměl pouštět přímo nad bezednou prázdnotu Netheru.
Přistáli na prvním větším ostrově v Netherstorm, na dohled od jedné manaforge, vyděšení změnou prostředí, gravitace i chováním jízdních zvířat. Tehdy pochopili, že s nimi kapitán Brightspear není - a nikdo si nevšiml, kdy se odpojil.
Kapitánka Windsong je nechala pátrat po informacích ohledně magických krystalů i minulosti Prince Sunstridera v nejbližší gobliní základně, a sama pak zaplatila za informace o proclených osobách z jihu a západu.
Pátrání v Oblasti 52 přineslo několik zajímavých zjištění: neptejte se goblinů na palivo a nekupujte suvenýry; nedávejte jim do ruky nic, co pro vás má cenu, ani k nahlédnutí; nenaznačujte, že jste při penězích... a už vůbec se nedávejte do řeči s přívětivými cizinci.

Po chvíli se sešli, aby si sdělili zjištěné informace: seržantka Eyra zjistila směr cesty k magickým krystalům, které hledali mágové Arcana jako základ pro vylepšení štítu nad pevností - Celestial Ridge.
Seržant Thanalos zjistil, že na jihovýchodě Netherstorm je lidská osada, kde kdysi princ Kael'thas uvěznil vzdorné mágy z Kirin Tor ve věži, sebral jim možnost použít magii na svou záchranu a pak v oblasti "otestoval" mana bombu. Věc, která veškerou manu v okolí i ve vás promění v plamen, který vás stráví zevnitř.
Zdálo se, že měli směr, který ukazoval na místo, o němž hovořila druhá hádanka.

Sotva se shodli na tom, že tedy znají směry a rozdělí se, přicupitala k nim jedna ze Scryerů, kteří v oblasti také měli svou základnu. Hodně nevrle oslovila nejprve Aviannu, pak ostatní - postěžovala si, že už roky od pádu Tempest Keep čeká celý její oddíl na dovolenou a rozkaz vrátit se na Azeroth, ale stále marně. Hovořila o nějakém jejich generálovi, který odešel do Azerothu vybudovat starou pevnost a obnovit ji pro Scryery - i o tom, že chtěla na jeho svatbu a prošvihla ji a on teď už dokonce dávno má syna. Přála si tedy alespoň, aby mu jménem "Alectrae" předali dar pro jeho paní: nádherný a obrovský modrý kámen obklopený drahokamy a zářící svitem noční oblohy, který prý u sebe chovala po mamince.
Mistr Darksun šperk i s krabičkou převzal s tím, že ho milerád předá.

Poté, co seržant Dawnspear prezentoval kompas a mapu Netherstorm, rozhodla kapitánka, že předá velení mise seržantce Eyře Ryzal a sama se vrátí "po stopě" - pokusí se najít kapitána Brightspear a buď se s ním připojí k nim, nebo se mají za tři dny hlásit v Shattrath pro rozkazy. Jejich úkolem bylo prověřit možnou stopu po kopí v ruinách Kirin Var na nejjižnějším "ostrově" Netherstorm, ale také vydat se na severovýchod pro magické krystaly. Po předání pravomocí prostě vyskočila do sedla svého hippogryfa a odlétla do prázdnoty na jihozápadě.